Nieuw project: van vakantie naar competitie.

Het is weer zomer! Mooi weer, lekker warm, veel vrije tijd… en geen competitie. In Nederland eindigen de meeste competities in mei of juni. In de seizoensplanning zoals wij die aangeleerd krijgen heb je dan een vakantie periode en start je daarna de voorbereiding op het volgende seizoen. Maar meestal vallen de schoolvakanties zeer ongelegen ten opzicht van wanneer we eigenlijk fysiologisch en mentaal onze spelers vakantie willen geven. Veel spelers gaan pas in augustus op vakantie en in september start de competitie alweer.

Alhoewel dit probleem op een hoger niveau eens bekeken moet worden is het doel van dit project om op een verstandige wijze de overgang van vakantie naar competitie te begeleiden. In veel gevallen is er tussen de 4-6 tussen de zomer vakantie en de start van de competitie. Ter voorbeeld, onze eerste training is maandag 13 augustus (maar veel spelers zijn dan nog op vakantie) en de eerste competitie wedstrijd is zondag 30 september.

De laatste tijd is er in (wetenschappelijk) onderzoek aandacht voor de verhouding van belasting ten opzicht van een eerder periode (ACWR). Ook op basis van logisch verstand kan je bedenken dat als je in een keer heel veel gaat doen dit een risico is voor je lichaam. Uit dat idee voortkomend wil ik graag schema’s maken die deze overgang faciliteren. Eerst worden risico gebieden gedefineerd. Vervolgs wordt voor alle van deze gebieden een individueel trainingsschema gemaakt om de overgang te faciliteren van vakantie naar competitie.

Risico- en ontwikkelingsgebieden handbal:
Knieen +Enkels Speler die ooit een operatie hebben gehad en spelers die het voorgaande seizoen een blessure hebben gehad.
Schouder + Elleboog Speler die ooit een operatie hebben gehad en spelers die het voorgaande seizoen een blessure hebben gehad.
Core Alle spelers, spelers die ooit rugklachten hebben gehad krijgen een speciaal programma.
Werpbeweging Alle spelers, spelers die schouder en elleboog klachten hebben gehad volgen eerst dat programma.
Springen en sprinten Alle spelers, spelers met knie en enkel klachten moeten eerst worden goedgekeurd.
Algemene conditie Alle spelers

Wil jij met mij meedenken hierover? Kan jij zulke schema’s ook gebruiken? Neem dan contact met me op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *